Kako najlakše naučiti programirati?

Preuzeto sa  onlinetrziste

Da li želite znati napraviti igru za Android ili temu za svoj ​​blog? Imate dobre ideje ali vam nedostaje znanje programiranja kako bi ih mogli realizovati? Za one koji su početnici i koji žele da nauče da programiraju a ne znaju odakle da počnu, navest ćemo nekoliko besplatnih načina koji ne zahtjevaju ništa drugo osim malo vremena i truda za učenje.

Umjesto da budete vezani za određene programske jezike i određeni operacijski sustav, možete se okrenuti web programiranju i web aplikacijama.

Prva stvar koju trebate znati za pravljenje bilo kog web sajta je HTML i CSS koji nisu pravi programski jezici već su samo struktura stranica i informacije o stilu. Međutim, trebali biste poznavati osnove HTML i CSS-a prije nego što počnete sa pravljenjem web aplikacija. HTML je sjajan način da se malo bolje upoznate sa kodom a nakon toga, sigurno nećete imati ni većih problema sa CSS-om. Ovaj HTML tutorial je dobro mjesto za početak.

Nakon što sto savladali osnove HTML i CSS-a, znate napraviti statičku web stranicu, stvari postaju mnogo zanimljivije jer je vrijeme da se upoznate sa JavaScript. JavaScript je programski jezik za web preglednik koji daje dinamičnost web stranicama. Odličan početak za učenje JavaScript-a je w3schools.

Nakon savladanih osnova naša preporuka za nastavak učenja je Codecademy, koja sebe deklariše kao “najlakši način za učenje kodiranja”, i zahvaljujući ovom online projektu mogućnost učenja kako kodirati nikada nije bilo tako dostupno kao sada. Codecademy vam omogućuje da naučite osnovne sintakse kodiranja kroz osam jednostavnih lekcija koje vas uče varijablama, stringovima, poljima, if-else izjavama, incremeningt i decrementing kao i while petljom. Nakon što završite sa osnovnim lekcijama možete nastaviti sa četiri dodatne lekcije koje se fokusiraju na JavaScript.

Codecademy je dobar alat sa kojim možete da proširite svoje vidike po pitanju programerske logike i strukture programiranja. Codecademy kao motivaciju za učenje koristi bedževe koje korisnik dobiva nakon svake završene lekcije.  

Također, tu je i Bloc koji je odličan za učenje kodiranja u programskom jeziku Ruby. Bloc svakome omogućuje pravljenje i implementaciju web aplikacija. Odličan alat za online učenje kodiranja u programskom jeziku Ruby, pogotovu za početnika jer ne mora da radi nikakve postavke da bi vidio rezultate svoga rada. Bloc će vas kroz svoje lekcije naučiti konkretnim i zanimljivim stvarima poput kako napraviti URL shortner. Ono što Bloc razlikuje od Codecademy je to što Codecademy koristi JavaScript kao osnovu za početnike u svijetu programiranja dok vas Bloc izravno baca u Ruby omogućavajući vam da implementirate svoje aplikacije online.

Processing je open source programski jezik i okoliš za ljude koji žele da stvaraju slike, animacije i interakcije. Ovo je jedan od najlakših načina da malo dublje uđete u kod. Processing je alat za učenje, ali je isto tako sposoban za stvaranja vrlo impresivnih radova.

Privlačnost iPad-a je u njegovoj jednostavnosti. Ovaj Apple-ov tablet je još uvijek prilično nov, tako da se još uvijek pojavljuje novosti u njegovoj primjeni. Ono što je možda najvažnije jeste njegova prenosivost, što ga čini izvrsnim alatom za učenje i eksperimentiranje, dok ste na putovanju ili na plaži. GLSL Studio je nova aplikacija koja vam olakšava učenje i kodiranje igri na svom iPad-u. Tu je i PR0C3551N6, koji je neslužbena verzija Processing-a za iPad. Treba naglasiti da je za netkog tko tek počinje sa kodiranjem, ulazak u razvoj mobilnih aplikacija može biti prava noćna mora jer ono zahtijeva znanje naprednih programskih jezika za objektno programiranje.

Na kraju, znati kodirati je ogromna prednost u svijetu koji se sve više oslanja na IT u svim sferama života. Ako ništa drugo onda je dobro bar spoznati osnove, programersku logiku i strukturu programiranja, i upoznati se sa HTML, CSS i JavaScript-om. 


BZP.hr